До уваги керівників!
За результатами моніторингу інфекційної захворюваності, епідемічна ситуація в Одеській області є нестійкою. Спостерігається поступове зростання рівня гострих кишкових інфекцій, включаючи випадки спалахової захворюваності. Інтенсивні показники захворюваності продовжують перевищувати середні загальнодержавні рівні практично за всіма нозологічними формами кишкових інфекцій.
У загальній структурі інфекційної патології (без урахування грипу та ГРВІ) на гострі кишкові інфекції щорічно припадає до 50%, а у весняно-літній період цей показник зростає до 70% через збільшення кількості спалахів.
У 2025 році вже зафіксовано новий спалах кишкової інфекції норовірусної етіології.
Основними причинами виникнення спалахів залишаються порушення технології приготування страв, недотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у закладах, нехтування правилами особистої гігієни.
З метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення суб’єктам господарювання рекомендовано:
– посилити протиепідемічний режим в об’єктах торгівлі та закладах громадського харчування (дезінфекція, використання антисептиків, тощо);
– постійно забезпечувати проведення відомчого лабораторного контролю якості продукції власного виробництва в закладах громадського харчування на підвідомчих територіях.